|
Adolfine Löfquists brosche ( 25 års jubilæum april 1909 )
Baggrund
I 1864, d. 24. juli, blev Sven Petersson Rosenberg og Adolfine Löfquist gift, men det betød ikke, at de slog sig ned med fast bopæl. Som tjenestefolk på gårdene flyttede de meget rundt i sognene syd for Randers, og sådan fortsatte det i ca. 20 år med typisk 1 eller 2 års ansættelse pr. sted (endda ikke sikkert de begge tjente samme sted). Med efterhånden 3 drenge født i henholdsvis 1864, 1871 og 1875 har dette sikkert ikke altid været lige let for den lille familie.
I april 1884 blev de ansat på Brusgaard - en stor gård i Ølst Sogn lige syd for Randers - og her fik de for første gang en mere
|
Øverst ses Adolfines brosche forfra og nederst ses bag-siden af den. (Forsiden i stor udgave)
(Bagsiden i stor udgave)
|
varig ansættelse (og dermed også fast bopæl), ja de var faktisk knyttet til gården som tjenestefolk i mindst 25 år. Det ved vi dels fordi overleveringen fortæller, at de var der i over 25 år, men også fordi der er bevaret et klart bevis herfor, nemlig en brosche, som Adolfine fik for 25 års tro tjeneste. I en håndskrevet sang til Sven og Adolfines guldbryllup i 1914 kan det bl.a. læses, at de var på Brusgaard i 28 år. På broschens bagside er der skrevet med skråskrift og med bogstaver lavet med små prikker:
Adolfine Petersen
Tak for 25 Aars tro Tjeneste
Brusgaard April 1909.
Der står ikke andet på broschen, men - hvis det ellers er den originale æske, som den endnu opbevares i - så er den købt ved juveler og guldsmed Frantz Hingelberg, Store Torv 5, Århus. Blomsten på dens forside er en lilje, og den er ikke malet på den sorte baggrund, som man måske kunne tro, men derimod er den dannet som en slags mosaik ved at skære omridsen af blomsten ud af den sorte baggrund og indsætte forskelligt farvede småstykker der er præcist tilskåret i hullerne, så de specielle farveeffekter dermed opnås. Materialet er hårdt, men hvilket slags materiale blomst og baggrund egentlig er lavet af, kan ikke umiddelbart fastslås. Bagsiden og kanten omkring blomstermotivet er til gengæld lavet i metal; måske er der tale om messing. Nålen, som sidder på bagsiden, er loddet på.
Der kendes tre forskellige fotografier, hvor Adolfine er med. På det ene billede ser hun så ung ud, at billedet nok er taget inden 1909, hvor hun fik broschen, men på de to andre har hun i begge tilfælde broschen på. Det var selvsagt ikke så almindelig at blive fotograferet for ca. 100 år siden, og blev man endelig stillet op til fotografering, så valgte man nok også at have det fine tøj på. Uden at vide noget sikkert om det, så kunne valget af broschen til fotograferingen tyde på, at den sikkert blev båret med en smule forståelig stolthed.
Adolfine Löfquist med sin brosche. Foto fra ca. 1915.
|
Det var ikke kun Adolfine, som fik et minde om de 25 års tjeneste på Brusgaard. Det fortælles, at Sven som tak for de 25 års tjeneste fik et ur som gave. Det har sikkert været et lommeur med kæde, men det melder historien ganske vist ikke noget om. Hvor uret siden er blevet af, vides ikke, men i modsætning til broschen har et ur jo en slags begrænset levetid som brugsgenstand. Det er måske gået itu eller slidt op og efterfølgende blevet kasseret; enten af ham selv eller af senere arvinger.
Broschens vej til nutiden
Sven og Adolfine fik deres første barnebarn i 1892; det var Adolf, der i øvrigt var opkaldt efter sin bedstemor. Da Adolfs
|
Barnebarnet Adolf Frits Petersen (1892-1983). Foto fra ca. 1910.
|
forældre, Henrik Petersen og Kirstine Mikkelsen i første omgang tjente rundt omkring på forskellige gårde (ligesom Sven og
Adolfine i sin tid havde gjort det), så boede Adolf de første år hos bedsteforældrene på Brusgaard. Det var indtil 1899, da Henrik og Kirstine fik fast bopæl, idet de erhvervede et lille bindingsværkshus og noget uopdyrket jord i Balgårde i Gassum Sogn nord for Randers.
Adolf var meget nært knyttet til bedsteforældrene og besøgte dem tit - også efter at de var flyttet til Torden-skjoldsgade 74 i Århus, hvor de boede på kvisten hos deres yngste søn, Karl Chr. Rosenberg. Som minde efter Adolfine arvede Adolf broschen, og da han ikke selv fik arvinger, gik broschen videre i arv til den ene af hans søsters to børn, nemlig Henriette (min mor), og det er hos hende den er lånt - på ubestemt tid.
-----------------------------------------
Kilder: Adolfines brosche fra april 1909
Mundtlige beretninger bl.a. fra Adolf Petersen (1892-1983) og Johannes Petersen (1899-1991)
[sec 20.05.2005]
|
|