|
Peter Chr. Pedersen Christrup ( Født d. 9/11 1871 - død ? )
Levnedsforløb
Som den mellemste af en søskendeflok på 3 drenge kom Peter Christrup til verden d. 9. nov. 1871 i Kristrup Sogn ved Randers.
|
Munkdrup er i dag en del af det sydlige Randers by. Kortet her viser Munkdrup ca. 1870.
|
Hans forældre, Sven Petersson Rosenberg og Adolfine Löfquist levede i disse år som tjenestefolk og daglejere og havde tjeneste på en række gårde i omegnen af Randers. Ifølge kirkebogen for Kristrup Sogn var faderen på dette tidspunkt arbejdsmand i Munkdrup, som ligger i den sydlige del af sognet. Året før - d. 14. maj 1870 - var familien kommet til Kristrup Sogn fra nabosognet Haslund, men de havde tidligere boet i Kristrup, idet deres første fødte søn Henrik også var født der d. 22. april 1864 - i øvrigt et par måneder før de blev gift i sognets kirke d. 29. juli 1864.
Den 17. marts 1872 blev Peter Christrup døbt i Kristrup Kirke. I kirkebogen er han anført med dåbsnavnet "Peder Christian Pedersen". Selv stavede han dog senere fornavnet med "t". Akkurat som den ældste søn var heller ikke han døbt med navnet Rosenberg. Efternavnet "Christrup" kom faktisk først formelt til i 1906 ved en bevilget navneforandring.
Peter Christrup (nr. 232) i politiuniform. Foto fra ca. 1920. (Billedet i stor udgave)
|
Som så mange andre på den tid kom Peter Christrup ud at tjene og var i landbruget, indtil han blev indkaldt til militærtjeneste - det må have været omkring 1890. Værnepligten aftjente han i Århus som Trænkonstabel ved 8. batteri. Det næste vi ved er, at han d. 17. oktober 1893 bliver ansat ved Københavns Politi ved station 3, og her havde han tjeneste på Toldbodvejen. Han havde nr. 232, hvilket også fremgår af hans uniform (se billede). Omkring 1915 fik han tjeneste i de mere urolige kvarterer omkring Borgergade, Helsingørsgade og Prinsensgade. I 1928 var han tjenestegørende ved politivagten i Frihavnen. Det fortælles at han var afholdt af beoerne i området og der havde mange venner. Han beskrives som bramfri, og at han havde et jovialt væsen.
Peter stifter familie
Et par år efter at Peter Christrup var blevet ansat ved Københavns Politi, blev han gift med Margrethe C. Andersen, som vist stammede fra København. De blev gift d. 19. januar 1896. Oplysninger om, hvor de blev gift eller nærmere oplysninger om Margrethe Andersen haves ikke. Peter og Margrethe fik to børn, nemlig Astrid og Svend. Hvem der var ældst, og hvornår de blev født vides ikke i øjeblikket. Svend efterlod sig så vidt vides ingen børn, og Astrid blev gift med Aage Andersen, og de fik sønnen Jørgen ca. 1920. Jørgen boede i mange år på Fanø. Han var gift, men der var ingen børn i ægteskabet. Seneste kontakt til ham var i begyndelsen af 1990'erne, hvor hans kone var indlagt på sygehuset, og selv var han ikke helt rask.
I 1904 kom en ny navnelov, som gjorde det muligt at skifte efternavn, og ved bevilling af 4. november 1905 fik Peter ændret navnet til "Peder Christian Pedersen Christrup". Det er muligt, at han fik tilnavnet "Christrup" allerede ved sin militærtjeneste tilbage i Århus, for det har gennem mange år været almindeligt at knytte stednavne til soldaterne, men selvfølgelig kan det også være, at han først har fået/taget navnet i forbindelse med sit arbejde i København. Gennem årene modtag Peter Christrup flere påskønnelser/dusører for udvist konduite. Fra Dyrenes Beskyttelse modtag han f.eks. en belønning i form af diplom og sølvbæger, for - med fare for eget liv - at have reddet en hund fra druknedøden. Hunden var ved vintertide faldet i en våge i Sortedamssøen.
Peter på besøg i Århus
Af en håndfuld bevarede breve fra 1920'erne, hvor han skriver til
|
Eksempel på brev skrevet til Adolfine Löfquist i 1927. (Brevet i stor udgave)
|
sin mor Adolfine i Århus, ses det, at han en gang imellem var på besøg i Århus.
Han var da stadig ved politiet, men havde problemer med gigt i benene og var af den grund sygemeldt i en periode i 1926.
I juli eller august 1926 var han i Århus og besøgte Adolfine, og det ser ud til, at han da også besøgte en familie med navn Pank. Det passer meget godt med, at Adolfines broder Carl, bl.a. havde efterladt sig en datter med navnet Adolfine boende i Århus-området, som var gift med en Rasmus Peter Jensen Pank. Det ser ud til at være almindeligt for, at Adolfine til sin fødselsdag og til jul fik en lille pakke fra Peter og Margrethe, som i hvert fald et par gange bestod af godt hjemmebag fra Margrethe. En flaske vin omtales også, men den blev medbragt ved næste besøg.
Peter Christrup fotograferet ved et besøg i Århus. Foto er fra ca. 1925.
|
I slutningen af maj 1927 var han atter hjemme hos moderen i Århus et par dage,
og det samme var tilfældet i det tidlige efterår 1928. Af et brev i 1928 fremgår det, at han har været tjenestefri en periode på grund af problemer med benene. Af afsenderadressen ses det, at Peter Christrup og familie boede Skt. Paulsgade 49, 4? Sal i København. I en bog om danske politi udgivet i 1933 står der ganske vist, at han boede i nr. 48 i Skt. Paulsgade, men mon ikke det er en fejl. Da Adolfine døde d. 3. april 1929 er der af naturlig grunde ikke flere breve skrevet til moderen med oplysninger om, hvordan det går i København.
Af et brev (til broderen Henrik Petersen), som er skrevet d. 9. november 1939, fremgår det, at både Peter og hustruen Margrethe er halvsløje. Peter havde i sommeren 1939 været indlagt på et sygehus i København med maveproblemer og Margrethe gik til massage på grund af nerveproblemer. Brevet var i øvrigt skrevet lige præcis på Peters 68 års fødselsdag.
Hvordan Peter og Margrethes sidste år gik, og hvor og hvornår de er døde, er der i skrivende stund ingen oplysninger om.
-----------------------------------------
Kilder: Jubilæumsomtale i bladet "Politivennen", nr. 41, 1918, s. 325-26.
"Dansk Politistat", bd. 1, s. 199 (udg. Kbh. 1933)
Bevarede breve (9 stk.) fra årene 1926-39.
[sec 13.05.2005]
|
|